Pelerinaje Internaționale

          Pelerinajul este un fenomen religios ale cărui origini se pierd în timp, având o extindere geografică la scara întregii planete. Plecarea în pelerinaj constituie unul dintre principalele mijloace de apropiere şi întărire a credinţei. În societate de azi catolicii, ortodocşii, musulmanii, budiştii şi hinduiştii merg în pelerinaj la locurile considerate sfinte pentru a obţine binecuvântare şi vindecare trupească şi sufletească, pentru a trăi o schimbare interioară, a cărui scop este de a merge pe urmele lui Iisus Hristos, Mohamed, Buddha etc.

[read more] După sosirea în locul sfânt, credinciosul ia cu el pentru acasă, pentru rudenii diferite obiecte: iconiţe, statuete, metanii, apă sfinţită, medalii etc. Pentru creştinism pelerinajul are o veche tradiţie, mai ales în Orient, unde se vizitau locurile biblice, mormintele de sfinţi şi martiri. Pentru credincioşii creştini cele mai importante puncte de pelerinaj sunt oraşul Ierusalim, unde există Biserica Sfântului Mormânt, unde a fost îngropat şi de unde a înviat Iisus Hristos, Muntele Athos din Grecia, oraşele Nazaret şi Bethleem. Pentru catolici o importanţă deosebită o au centre de pelerinaj precum: Roma cu Vatican unde sunt înmormântaţi sfinţii apostoli Petru şi Pavel, Muntele Saint Michel şi Lourdes din Franţa, Santiago de Compostella, unde este îngropat sfântul apostol Iacob. În Europa Occidentală o importanţă deosebită prezintă sanctuarele dedicate Fecioarei Maria de la Lourdes, Fatima (Portugalia), Medjugorie (Bosniaşi Herţegovina).
[/read]

Pelerinajul este specific şi altor credinţe şi confesiuni. Astfel, evreii merg în pelerinaj la Peşterea Patriarhilor de la Makpela de lângă Hebron, unde se află mormântul patriarhului Avram, precum şi la Ierusalim. Fiecare musulman este dator, ca cel puţin o dată în viaţă să meargă în pelerinaj la Mecca, cetatea sfântă, unde s-a născut profetul Mahomed. Acest pelerinaj durează cinci zile şi reprezintă cea mai mare reuniune a credincioşilor mulsulmani din întreaga lume.

[read more] Alte locuri importante de pelerinaj ale musulmanilor sunt oraşul Medina, unde a trăit profetul Mahomed şi moscheea Al Aqsa din Ierusalim, de unde se crede că acesta s-a ridicat la cer. Pentru credincioşii hinduşi, marile centre de pelerinaj sunt Haridwar (India) şi mai ales oraşul Benares, considerat centrul zeului Shiva, localizat pe malul fluviului Gange, unde milioane de pelerine se adună pentru a se purifica în apele considerate sacre. Pentru budişti cele mai importante locuri de pelerinaj sunt locurile unde a trăit şi activate Buddha: Kapilavastru, locul unde s-a născut, Bodgaya, locul unde a primit iluminarea,Benares, locul unde a ţinut prima predică şi Kasinara, unde a murit. [/read]